Шамфъстъците са основен елемент от средиземноморската диета. През последните години те

...
Шамфъстъците са основен елемент от средиземноморската диета. През последните години те
Коментари Харесай

Яжте тези ядки за нисък холестерол

Шамфъстъците са главен детайл от средиземноморската диета. През последните години те станаха част от голям брой предписания за солени и сладки ястия. Различни изследвания са посочили, че шамфъстъците имат скъпи изгоди за здравето, защото са богат източник на фибри, белтъчини и антиоксиданти, които ни пазят от разнообразни хронични болести.

За диетата, учредена на растителни източници, шамфъстъците са скъп източник на всичките 9 есенциални аминокиселини. Проучване, извършено от Департамента по науки към Университета в Илинойс, САЩ е посочило, че шамфъстъците съдържат висококачествени белтъчини, богати на аргинин и левцин - скъпи аминокиселини, които укрепват имунната система и подтикват производството на протеини в тялото, написа puls.bg.

Известно е, че антиоксидантите имат скъпи свойства за отбрана от нездравословното деяние на свободните радикали - високореактивни молекули, нужни за разнообразни метаболитни процеси в тялото, които, във високи количества предизвикват ракови заболявания и ускорение на стареенето. Ето за какво е значимо да съблюдаваме диета, богата на антиоксиданти. Ценни източници са боровинките, нарът, черешите и шамфъстъците.

Проучване, извършено от Университета на Корнел, Съединени американски щати, оповестено в Nutrients, е посочило, че антиоксидантният потенциал на шамфъстъците е доста по-висок от този на други известни антиоксидантни храни. Учените считат, че това се дължи на изключителните съставки, които се съдържат в шамфъстъка - витамин Е, флаваноиди, фенолни съединения и каротеноиди. Това са мощни антиоксиданти, които способстват за оправянето с оксидативния стрес - положение, при което потенциалът на организма да се оправя с остатъка от свободни радикали не подхожда на неговите потребности. Тогава се следи нараснало тъканно увреждане и ускорено стареене.

Консумацията на шамфъстъци усъвършенства равнищата на холестерола в кръвта - понижава общия холестерол, покачва равнищата на  “добрия "  HDL холестерол и понижава окислението на  “лошия "  LDL холестерол, което е обвързвано с намаление на сърдечносъдовия риск.

Освен това шамфъстъците са скъп източник на фибри. Редовната им консумация обезпечава предварителна защита на констипацията - запек, намален риск от рак на дебелото черво, диабет вид 2 и сърдечносъдови болести. Шамфъстъците са богати на селен и цинк - основни минерали за имунната функционалност, хормоналния баланс и производството на хормони на щитовидната жлеза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР